Tablety vs. kapsuly – spoznajte ich výhody a nevýhody

Tablety aj kapsuly sú stále obľúbenou formou výživových doplnkov. Majitelia privátnych značiek aj ich zákazníci ale často riešia dilemu, či si majú zvoliť výživové doplnky vo forme kapsúl alebo tabliet. Obe majú svoje prínosy aj negatíva. No ako sa dočítate nižšie, v niektorých prípadoch je lepšie uprednostniť jednu formu pred druhou.

KAPSULY VYNIKAJÚ UNIVERZÁLNOSŤOU 

Kapsuly sú dvojdielne obaly na výživové doplnky, ktoré sú väčšinou zo želatíny. Na trhu existujú aj vegánske varianty.

Najväčšou výhodou kapsúl je, že do nich vieme dať akýkoľvek produkt. To je prínosné hlavne v prípade výživových doplnkov, ktoré majú nepríjemnú chuť (napríklad aminokyseliny). Po uzavretí kapsuly ostáva nepríjemná chuť vo vnútri. Samotná kapsula je bez chuti, vďaka čomu nemá váš zákazník nepríjemný pocit pri prehĺtaní výživového doplnku.

Kapsuly, na rozdiel od tabliet, nepotrebujú žiadne spojivá. Do kapsuly teda dáme len samotný produkt a môžeme ju uzavrieť.

Na trhu existujú aj špeciálne kapsuly, ktoré sa rozložia až v čreve. Používajú sa pri produktoch, ktoré sa majú vstrebať až ďalej v tráviacom trakte. Naproti tomu sa tablety rozložia už v žalúdku. 

Nevýhodou kapsúl sú vyššie náklady na výrobu. Rovnako ak má výrobca v ponuke určitú veľkosť kapsuly a zákazník potrebuje produkt, z ktorého je potrebné len malé množstvo, zvyšok musí vyplniť ďalšími zložkami.

TABLETY POJMÚ MENŠIE MNOŽSTVÁ 

Tablety sú forma výživového doplnku, ktorá vzniká stlačením práškových ingredienciíPri výrobe je potrebné dbať na to, aby mali tablety hladký povrch a hladké hrany, aby ich vaši zákazníci mohli ľahko prehltnúť.

Veľkou výhodu tabliet sú nižšie náklady na výrobu ako pri kapsuliach. Ak máme produkt s nízkou dávkou, ako napríklad zinok, stačí vyrobiť maličkú tabletu.

Ak má produkt nepríjemnú chuť, pri tabletách ju nedokážeme skryť. Tableta sa začne rozpúšťať, čo môže zanechať nepríjemnú pachuť v ústach zákazníka. Nie každý produkt môžeme vyrobiť vo forme tabliet. Občas sa totiž stane, že sa tableta rozpadne aj napriek tomu, že použijeme dostatok spojivových látok.

Nevýhodou je tiež to, že do tabliet sa musia okrem samotného produktu pridať aj ďalšie zložky. Ide napríklad o spojivá, ktoré zabezpečia, že tableta drží pokope. Tieto látky sú, samozrejme, bezpečné.

Vieme, že to bolo viac informácií naraz. Tak si ešte v krátkosti zhrňme jednotlivé výhody a nevýhody:

Kapsuly 

  • vhodné pre akýkoľvek produkt
  • maskovanie nepríjemnej chuti
  • bez potreby pridania spojív
  • vyššie náklady na výrobu
  • nutnosť doplnenia obsahu pri väčších kapsuliach

Tablety

  • nižšie náklady na výrobu
  • ideálne pre produkty s malou dávkou
  • nedokážu skryť nepríjemnú chuť
  • nutnosť pridania spojivových látok
  • nie pre každý produkt

Nielen forma je dôležitá. Záleží aj na konkrétnom produkte, ktorý budete predávať pod svojou privátnou značkou. V našom článku píšeme viac o tom, ktoré výživové doplnky budú populárne v roku 2022.

Kontaktujte nás

Tešíme sa na spoluprácu s vami. Ak nás chcete kontaktovať, vyplňte kontaktný formulár alebo sa obráťte na nášho obchodného zástupcu.