Čo by ste mali vedieť o nových potravinách?

Majitelia privátnych značiek výživových doplnkov by vo svojich produktoch často chceli mať aj špeciálne extrakty. Mnohé z nich však patria medzi tzv. nové potraviny. Nižšie sa dočítate o tom, čo to znamená, aké potraviny patria do tejto kategórie a aké pravidlá pre nich platia. Na záver sme pridali zoznam odkazov, na ktorých nájdete ďalšie informácie.

ČO SÚ NOVÉ POTRAVINY? 

Nové potraviny sa definujú ako potraviny, ktoré ľudia v EÚ nekonzumovali vo významnej miere pred 15. májom 1997, kedy vstúpilo do platnosti prvé Nariadenie o nových potravinách. 

Môže ísť napríklad o potraviny, ktoré boli vyrobené prostredníctvom nových technológií, alebo potraviny, ktoré sa doteraz tradične konzumovali v krajinách mimo Európskej únie.

Nové potraviny musia byť pre zákazníkov bezpečné, a preto je potrebné ich schválenie pred uvedením na trh. To znamená, že takýto produkt nemôžete len zabaliť a predávať, ale musíte najskôr získať potrebnú dokumentáciu.

Príprava nového skladu

AKÉ SÚ PRÍKLADY NOVÝCH POTRAVÍN? 

Medzi povolené nové potraviny patria napríklad chia semienka, tepelne ošetrené mliečne výrobky fermentované baktériami Bacteroides xylanisolvens alebo aj mlieko ošetrené UV žiarením.

Pre zaujímavosť: EÚ nedávno schválila ako nové potraviny aj niektoré druhy hmyzu – žlté múčne červy, saranču sťahovavú a od februára 2022 aj cvrčky domáce. Tie sa môžu predávať ako snack alebo zložka potravinárskych výrobkov.

Jeden zo strojov v novej výrobnej hale

AKO PREBIEHA SCHVÁLENIE NOVÝCH POTRAVÍN? 

Uvedenie novej potraviny na trh v EÚ musí povoliť Európska komisia na základe online žiadosti spoločnosti, ktorá chce novú potravinu uviesť na trh. ​​Ak môže mať nová potravina vplyv na ľudské zdravie, Komisia požiada Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), aby vedecky posúdil riziká v súvislosti s bezpečnosťou tejto potraviny. 

Po udelení povolenia sa potravina pridá na únijný zoznam nových potravín, kde sú okrem iného uvedené aj podmienky jej používania. Nová potravina sa potom môže umiestniť na trh EÚ. 

Na týchto odkazoch nájdete viac informácií: 

Kontaktujte nás

Tešíme sa na spoluprácu s vami. Ak nás chcete kontaktovať, vyplňte kontaktný formulár alebo sa obráťte na nášho obchodného zástupcu.