Oxid titaničitý: zákaz používania ovplyvňuje aj výživové doplnky

Oxid titaničitý sa dlhé roky používal ako potravinárske farbivo. Po uplynutí šesťmesačného obdobia, počas ktorého sa táto látka mala postupne prestať používať, začal od 7. augusta 2022 platiť v EÚ úplný zákaz používania oxidu titaničitého v potravinách. Keďže sa výživové doplnky považujú za potraviny, tento zákaz má dopad aj na toto odvetvie.

ČO JE OXID TITANIČITÝ?

Oxid titaničitý (E171) je prášok používaný ako prídavná látka v potravinách, liekoch a výživových doplnkoch. Nachádza sa tiež v kozmetike, krmive pre domáce zvieratá aj vo farbách.

Táto prísada veľmi dobre rozptyľuje svetlo, a preto zvyšuje nepriehľadnosť bielej farby. Inými slovami, biele veci vďaka nej vyzerajú belšie a jasnejšie. Dokáže tiež zabrániť degradácii materiálov vplyvom UV žiarenia, vďaka čomu ostatné farby vyzerajú živšie.  

Jeho funkciou je dosiahnuť to, aby mali cukríky, žuvačky a iné potraviny živšie farby, boli jasnejšie, a tým atraktívnejšie pre spotrebiteľov.

What is titanium dioxide?

PREČO EÚ ZAKÁZALA POUŽÍVANIE OXIDU TITANIČITÉHO?

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) je zodpovedný za pravidelné prehodnocovanie prídavných látok v potravinách, ktoré boli v minulosti schválené na používanie. V roku 2021 preskúmal vedecké štúdie o oxide titaničitom a dospel k záveru, že túto látku už nemožno považovať za bezpečnú, keď sa používa ako prídavná látka v potravinách.

Dôvod? Úrad nemohol vylúčiť obavy týkajúce sa genotoxicity. Genotoxicita znamená schopnosť chemickej látky poškodiť DNA, čo môže viesť k rakovine. Hoci sa po konzumácii vstrebávajú nízke množstvá častíc oxidu titaničitého, môžu sa v tele hromadiť. To znamená, že častice sa hromadia o to viac, keď spotrebitelia konzumujú viac potravín s obsahom E171.

EFSA preto nemal dostatok údajov na výpočet bezpečnej hladiny denného príjmu oxidu titaničitého. Európska komisia navrhla zákaz používania tejto prídavnej látky. 

Keďže Európska komisia chce zabrániť nedostatku liekov, oxid titaničitý sa môže dočasne používať v liekoch. Do troch rokov prehodnotí nevyhnutnosť používania E171 ako farbiva v týchto produktoch.

ČO ZNAMENÁ ZÁKAZ POUŽÍVANIA OXIDU TITANIČITÉHO PRE VÝŽIVOVÉ DOPLNKY?

Výživové doplnky s obsahom oxidu titaničitého, ktoré boli vyrobené pred 7. augustom 2022 môžu zostať na trhu EÚ až do uplynutia dátumu ich použiteľnosti. Odteraz sa môžu vyrábať a dovážať len produkty s novým zložením.

Oxid titaničitý sa používal pre svoju schopnosť zabezpečiť biely, jednotný vzhľad. Často sa používal na obalenie tabliet a kapsúl a najčastejšie sa vyskytoval vo vitamínoch a mineráloch.

Farebné kapsuly sa môžu vyrábať bez oxidu titaničitého vo filmových povlakoch s novým zložením. Tento proces je však zložitejší a drahší. Cenovo dostupnejšou alternatívou pre majiteľov privátnych značiek sú priehľadné kapsuly, v ktorých zákazníci vidia obsah.

Ako výrobca výživových doplnkov ponúkame zloženie bez oxidu titaničitého aj priehľadné kapsuly. Ozvite sa nám, aby sme mohli prispôsobiť výživové doplnky vašej firme a zároveň rešpektovať nariadenie EÚ.

Kontaktujte nás

Tešíme sa na spoluprácu s vami. Ak nás chcete kontaktovať, vyplňte kontaktný formulár alebo sa obráťte na nášho obchodného zástupcu.