Čo potrebujete vedieť o ashwagandhe – výhody, trh a potenciál pre vašu privátnu značku

Popularita ashwagandhy prudko vzrástla spolu s ďalšími prírodnými prostriedkami, ktoré majú potenciál zmierniť stres spôsobený pandémiou, infláciou a nedávnym vývojom vo svete. Hoci sa táto bylina v západnom svete používa pomerne krátko, v tradičnej indickej medicíne zohráva dôležitú úlohu už niekoľko tisíc rokov. Pozrime sa bližšie na jej zdravotné prínosy, vývoj na trhu a na to, prečo by mohlo byť dobrým nápadom zaradiť ju do svojho portfólia výrobkov, ak máte vlastnú privátnu značku výživových doplnkov.

ČO JE ASHWAGANDHA

Ashwagandha (ašvaganda) je poloker, ktorý rastie v Indii, na Blízkom východe a v Afrike. Jej latinský názov je Withania somnifera a v sanskrite znamená ashwagandha „vôňa koňa“, čo odkazuje na vôňu koreňa tejto rastliny a jej potenciálnu schopnosť zvyšovať silu. Je známa aj ako „indická zimná čerešňa“ alebo „indický ženšen“.

Jeho koreň a plody sa v ajurvéde dlhodobo používajú na zvýšenie energie, zlepšenie zdravia a zmiernenie zápalov, bolesti a úzkosti. Ajurvéda je tradičný medicínsky systém v Indii, ktorý vznikol približne pred 3000 rokmi.

Medzi biologicky aktívne zložky rastliny patria alkaloidy (izopelletierín, anaferín, anahygrín), steroidné laktóny (withanolidy, withaferíny) a saponíny.

Staráme sa o zdravie zamestnancov

AKÉ MÁ ASHWAGANDHA ÚČINKY

Ashwagandha je dostupná vo forme kapsúl a prášku. Často je jednou zo zložiek výživových doplnkov používaných na liečbu stresu. Existujú aj ďalšie oblasti, v ktorých môže táto bylina potenciálne pomôcť. Na preukázanie všetkých deklarovaných prínosov ashwagandhy sú však potrebné ďalšie štúdie, najmä z dlhodobého hľadiska.

1. ÚĽAVA OD STRESU

Ashwagandha je klasifikovaná ako adaptogén, prírodná látka, ktorá zlepšuje reakcie na stres a pomáha telu prispôsobiť sa mu. V štúdii z roku 2019 so 60 účastníkmi sa zistilo, že denná dávka 240 mg ashwagandhy významne znížila úroveň stresu účastníkov v porovnaní s placebom. Príjem zahŕňal zníženie hladiny stresového hormónu kortizolu.

Aj ďalšia štúdia z toho istého roku potvrdila, že užívanie výživových doplnkov z ashwagandhy bolo spojené s výrazným znížením hladiny stresu a zlepšením celkovej kvality života.

Rodina je na prvom mieste

2. ZLEPŠENIE FUNKCIE MOZGU

Ashwagandha môže pomôcť zlepšiť učenie a pamäť. Systematické preskúmanie štúdií zameraných na vzťah medzi ashwagandhou a liečbou kognitívnych dysfunkcií odhalilo, že existujú určité klinické dôkazy podporujúce priaznivý účinok tejto rastliny na kognitívny rozvoj.

Štúdia z roku 2017 vykonaná na 50 dospelých osobách odhalila, že ashwagandha významne zlepšila okamžitú aj celkovú pamäť účastníkov v rôznych testoch.

Karierne benefity

3. ZLEPŠENIE MUŽSKEJ PLODNOSTI A HLADINY TESTOSTERÓNU

V indickej ľudovej medicíne sa ashwagandha považuje za prírodný prostriedok na zvýšenie potencie. Aj výskum v tejto oblasti má sľubné výsledky. 

Podľa štúdie z roku 2013 sa ukázalo, že liečba ashwagandhou výrazne zlepšuje kvalitu spermií neplodných mužov tým, že obnovuje rovnováhu hladín reprodukčných hormónov.

Preskúmaním štyroch štúdií sa zistilo, že liečba ashwagandhou viedla k významnému zvýšeniu koncentrácie spermií, objemu spermií a ich pohyblivosti u mužov s nízkym počtom spermií. Autori však poznamenali, že na potvrdenie potenciálneho prínosu ashwagandhy pre mužskú plodnosť je potrebných viac kvalitných štúdií.

4. ZVÝŠENIE FYZICKEJ VÝKONNOSTI

Výskum ukazuje, že ashwagandha môže pozitívne ovplyvniť zdravie a výkonnosť srdca. Analýza 12 štúdií vykonaných na zdravých mužoch a ženách, ktorí užívali ashwagandhu, naznačuje, že môže zvýšiť fyzickú výkonnosť vrátane sily a využitia kyslíka počas cvičenia. 

Ďalšia analýza štúdií zistila, že užívanie tejto rastliny významne zvýšilo maximálnu spotrebu kyslíka, t. j. VO2 max, u zdravých dospelých a športovcov. VO2 max znamená maximálne množstvo kyslíka, ktoré môže telo využiť počas cvičenia.

Karierne benefity

5. PODPORA SPÁNKU

Mnoho ľudí užíva ashwagandhu na zlepšenie spánku a niektoré dôkazy naznačujú, že môže byť užitočná.

Podľa štúdie z roku 2019, ktorú sme už spomínali v súvislosti s odbúravaním stresu, mala ashwagandha pozitívny vplyv na kvalitu spánku účastníkov. U účastníkov, ktorí dostávali 600 mg dávku ashwagandhy, sa preukázalo štatisticky významné zlepšenie kvality spánku.

TRH S ASHWAGANDOU

Podľa spoločnosti Data Bridge Market Research sa predpokladá, že európsky trh s ashwagandhou dosiahne v období rokov 2022 až 2029 kumulovanú ročnú mieru rastu CAGR 11,3 %. Predpovede naznačujú, že jeho hodnota do roku 2029 dosiahne 21,4 milióna dolárov. Dvoma hlavnými hnacími silami trhu sú rušnejší životný štýl a rastúci dopyt vo farmaceutickom sektore. Z hľadiska formy dominoval na trhu v roku 2022 prášok z ashwagandhy

Z údajov spoločnosti Allied Market Research vyplýva, že hodnota globálneho trhu v roku 2021 dosiahla 864,3 milióna dolárov. Očakáva sa, že v rokoch 2022 až 2031 porastie tempom 11,4 %.

V roku 2021 dominovala na globálnom trhu prášková forma a odhaduje sa, že do roku 2031 dosiahne 841,4 milióna dolárov pri kumulovanej ročnej miere rastu 12,6 %. Potravinársky a nápojový aj farmaceutický priemysel, ako aj športová výživa zaznamenali nárast používania prášku z ashwagandhy, čo súvisí s tým, že má dlhú trvanlivosť a je prirodzene veľmi dobre rozpustný.

Najväčší podiel na trhu mali výživové doplnky a odhaduje sa, že tento segment zaznamená počas prognózovaného obdobia rast na úrovni 11,7 %. Očakáva sa, že zvýšenie povedomia spotrebiteľov o zdraví a kvalite života bude kľúčovým faktorom, ktorý prispeje k rastu trhu.

Karierne benefity

PREČO PREDÁVAŤ ASHWAGANDHU

Podľa spoločnosti Euromonitor boli v roku 2021 stres a úzkosť celosvetovo druhým najdôležitejším zdravotným problémom spotrebiteľov, po ktorom nasledovali problémy so spánkom. V dôsledku pandémie COVID-19 sa ľudia viac zameriavali na svoju duševnú pohodu, ako aj na zvládanie stresu a úzkosti, čo viedlo k zvýšenému záujmu o potraviny a nápoje, ktoré pomáhajú regulovať náladu, zmierňujú stres a podporujú spánok.

Zaujímavé je, že číslo 1 pri dlhodobých zdravotných problémoch boli problémy s pamäťou, ktoré súvisia so starnutím populácie. Podľa predpovedí dosiahne počet obyvateľov vo veku 65+ do roku 2040 1,3 miliardy. Segment výrobkov zameraných na starších spotrebiteľov preto ponúka obrovský potenciál.

Keďže ashwagandha môže pravdepodobne zlepšiť zvládanie stresu, ako aj funkciu mozgu, vzniká potenciál pre vašu značku na trhu. Ak hľadáte spoľahlivého dodávateľa výrobkov z ashwagandhy alebo sa o nej jednoducho chcete dozvedieť viac, pokojne nás kontaktujte. Náš tím vám rád odpovie na vaše otázky.

Kontaktujte nás

Tešíme sa na spoluprácu s vami. Ak nás chcete kontaktovať, vyplňte kontaktný formulár alebo sa obráťte na nášho obchodného zástupcu.