Odhalenie potenciálu: korálovec ježovitý a jeho účinky

Keďže sa neustále snažíme hľadať zdravšie alternatívy, korálovec ježovitý púta pozornosť svetového wellness priemyslu. Táto jedinečná huba, ktorá je známa svojimi pozoruhodnými zdravotnými účinkami, ponúka rozšírenie radu produktov zameraných na zdravie. V tomto článku sa pozrieme na zdravotné prínosy korálovca ježovitého, ktoré sa opierajú o vedecký výskum.

ČO JE KORÁLOVEC JEŽOVITÝ

Korálovec ježovitý (Hericium erinaceus) je huba, ktorá rastie na kmeňoch starých alebo odumretých stromov v Severnej Amerike, Ázii a Európe. Je biela a v angličtine sa nazýva lion’s mane. V preklade tento názov znamená levia hriva, ktorú pri raste pripomína.

Táto huba má v ázijských krajinách dlhú históriu kulinárskeho a lekárskeho využitia. Je bohatá na vitamíny, ako sú tiamín, riboflavín a niacín. Je tiež dobrým zdrojom minerálnych látok vrátane mangánu, zinku a draslíka.

Staráme sa o zdravie zamestnancov

KORÁLOVEC JEŽOVITÝ A JEHO ÚČINKY

Podľa výskumov obsahuje táto huba množstvo zložiek, ktoré sú prínosné pre zdravie a majú rôzne výhody. Tu sú niektoré z jej potenciálnych zdravotných účinkov:

1. OCHRANA PRED ALZHEIMEROVOU CHOROBOU

Schopnosť mozgu vytvárať nové spojenia sa s vekom zvyčajne znižuje, čo môže vysvetľovať, prečo sa mentálne funkcie u mnohých starších ľudí zhoršujú. Predklinická štúdia na myšiach z roku 2023, ktorú viedol Queensland Brain Institute, identifikovala nové zlúčeniny v korálovci ježovitom, ktoré majú potenciál zlepšiť pamäť a podporiť rast mozgových buniek.  

Skoršie štúdie na myšiach tiež odhalili, že huba a výťažky z nej môžu zmierniť príznaky straty pamäti a chrániť neuróny pred beta-amyloidom, ktorý sa v mozgu ukladá pri Alzheimerovej chorobe. 

V štúdii z roku 2016 sa zistilo, že korálovec ježovitý môže slúžiť ako neuroprotektívny kandidát pri liečbe alebo prevencii neurodegeneratívnych ochorení. Okrem toho štúdia z roku 2020 u ľudí s miernou Alzheimerovou chorobou ukázala, že denné podávanie tejto huby počas 49 týždňov výrazne zlepšilo výsledky kognitívnych testov v porovnaní s placebom.

Rodina je na prvom mieste

2. LEPŠIE ZOTAVENIE PO PORANENIACH NERVOVÉHO SYSTÉMU

Poškodenie mozgu alebo miechy môže mať rôzne negatívne zdravotné následky. Ich liečba môže trvať dlho a často majú za následok ochrnutie alebo stratu mentálnych schopností.

Štúdie však zistili, že výťažok z korálovca ježovitého môže urýchliť zotavenie tým, že podporuje vývoj a obnovu nervových buniek. Okrem toho môže znížiť závažnosť poškodenia mozgu po mozgovej príhode.

Podľa jednej štúdie sa u potkanov s poškodením nervov, ktorým sa denne podával výťažok z korálovca ježovitého, zaznamenala rýchlejšia regenerácia nervov ako u zvierat v kontrolných skupinách. Napriek tomu sa zatiaľ nerealizovali žiadne štúdie na ľuďoch, aby sa zistilo, či bude mať táto huba rovnaký terapeutický vplyv na poškodenia nervového systému, ako odhalil výskum na zvieratách.

3.  ZMIERNENIE POCITU ÚZKOSTI A DEPRESIE

Hoci k úzkosti a depresii môže prispievať mnoho faktorov, jedným z hlavných môže byť chronický zápal. Výťažky z korálovca ježovitého môžu byť vďaka svojim protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam prospešné pri liečbe týchto dvoch ochorení.

Štúdia z roku 2015 ukázala, že myši konzumujúce výťažok z korálovca ježovitého vykazovali menej depresívneho správania a mali nižšie hladiny krvných ukazovateľov depresie. Vedci predpokladajú, že dôvodom sú protizápalové vlastnosti extraktu.

Malá japonská štúdia zahŕňala ženy s rôznymi zdravotnými problémami, napríklad s príznakmi menopauzy a zlým spánkom. Účastníčky, ktoré štyri týždne konzumovali sušienky s obsahom extraktu z korálovca ježovitého, zaznamenali nižšiu úroveň podráždenia a úzkosti ako účastníčky v skupine s placebom.

Karierne benefity

4. POSILNENIE IMUNITNÉHO SYSTÉMU

Štúdia z roku 2017 ukázala, že huba dokáže posilniť imunitu myší zvýšením aktivity črevného imunitného systému, ktorý chráni telo pred patogénmi, ktoré sa dostanú do čreva cez ústa alebo nos.

Podľa výsledkov inej štúdie vykonanej na myšiach obsahuje korálovec ježovitý bielkovinu, ktorá podporuje rozvoj dobrých črevných baktérií, ktoré posilňujú imunitu. Na potvrdenie tohto účinku u ľudí je však potrebný ďalší výskum.

Tento článok je súčasť našej dvojdielnej série venovanej korálovcu ježovitému. V druhom článku sa dozviete viac o vývoji trhu, správaní spotrebiteľov a o tom, prečo má tento produkt potenciál pre vašu privátnu značku výživových doplnkov.

Kontaktujte nás

Tešíme sa na spoluprácu s vami. Ak nás chcete kontaktovať, vyplňte kontaktný formulár alebo sa obráťte na nášho obchodného zástupcu.