Pandémia COVID-19 exponenciálne zvýšila predaj výživových doplnkov, najmä produktov podporujúcich imunitné zdravie. Do tejto kategórie môžeme zaradiť aj antioxidačné zložky. Aj my ako výrobca výživových doplnkov registrujeme dlhší čas zvýšený záujem majiteľov privátnych značiek o výživové doplnky s vysokým obsahom antioxidantov. Pozrime sa na to, ktoré to sú.
Túto sladkovodnú zelenú riasu už koncoví zákazníci dobre poznajú, keďže sa často označuje ako superpotravina. Obsahuje vlákninu, omega 3 mastné kyseliny aj širokú škálu vitamínov, minerálov a ďalších antioxidantov.
Výskumy naznačujú, že môže prispievať k prevencii demencie, zvyšovať aeróbnu vytrvalosť či pomáhať s odstraňovaním ťažkých kovov z tela. Môže mať priaznivý vplyv na imunitný systém, čo potvrdila napríklad aj klinická štúdia z roku 2012. Zaujímavou je pre ľudí preferujúcich vegánsku stravu, keďže chlorella obsahuje vitamín B12, železo a značné množstvo bielkovín.
Očakáva sa, že trh s chlorellou dosiahne do roku 2028 hodnotu 412,3 milióna dolárov, pričom by mal v období od roku 2021 do roku 2028 zaznamenať kumulovanú ročnú mieru rastu 6,3 %. K rastu prispievajú faktory, ako sú zvýšený záujem spotrebiteľov o stravu bohatú na bielkoviny, trend zdravého životného štýlu či rastúci počet vegetariánov.
Obsahuje okrem iného vitamíny, železo, horčík a podobne ako chlorella je zdrojom bielkovín. Ich kvalita je pritom porovnateľná s tými vo vajciach, keďže spirulina poskytuje všetky esenciálne aminokyseliny.
Výskumy naznačujú účinnosť v prevencii pred kardiovaskulárnymi chorobami, regulácii cukru v krvi či liečbe alergickej nádchy. Spirulina obsahuje látku fykocyanín, v prípade ktorej výskumy ukazujú antioxidačné, protizápalové a mozog chrániace vlastnosti. Metaanalýza z roku 2016 zas naznačuje, že spirulina môže významne znížiť celkový cholesterol.
Trh s výživovými doplnkami so spirulinou by mal v rokoch 2021 až 2028 zaznamenávať kumulovanú ročnú mieru rastu na úrovni 5,80 %. K faktorom prispievajúcim k rastu patrí napríklad rastúci disponibilný príjem či nárast vegetariánskej populácie.
Rastlina ashwagandha má dlhú históriu používania v tradičnej ajurvédskej medicíne, kde sa používa ako adaptogén pri mnohých stavoch súvisiacich so stresom. Predpokladá sa, že táto látka pomáha telu odolávať fyzickému a psychickému stresu.
Vedecké výskumy v oblasti účinkov na stres priniesli sľubné výsledky. V štúdii na ľuďoch z roku 2019 vedci zistili, že denná dávka 240 mg ashwagandhy výrazne znížila hladinu stresu, vrátane hladiny stresového hormónu kortizolu, v porovnaní s placebom. Ďalšie výskumy naznačujú pozitívny vplyv na pamäť, hladinu cukru v krvi či znižovanie zápalu v tele.
Očakáva sa, že globálny trh s ashwagandhou bude v rokch 2022 až 2029 rásť, a to pri kumulovanej ročnej miere rastu 11,4 %. Štúdia z roku 2021 ukazuje, že podľa Google Trends sa celosvetové vyhľadávanie ashwagandhy za posledné dva roky zdvojnásobilo. Trh s doplnkami z ashwagandhy zaznamenal 65 % medziročný nárast na Amazone.
Maca je kapustovitá zelenina z peruánskych Ánd, kde ju obyvatelia pestujú už viac ako 2000 rokov. Koreň tejto rastliny obsahuje okrem iného vitamíny, minerály, aminokyseliny či alkaloidy. V posledných rokoch však vzrástol celosvetový dopyt po produktoch z koreňa maca, a to aj vďaka tvrdeniam, že môže podporiť libido a plodnosť.
Medzi potenciálne zdravotné benefity koreňa maca patrí zlepšenie úrovne energie či nálady, no najznámejším z nich je spomínaný potenciál zvyšovať libido. Preskúmanie štúdií z roku 2010 preukázalo, že užívanie maca má potenciál zlepšovať sexuálnu túžbu. Autori ale upozornili, že je potrebný ďalší výskum. Štúdia z roku 2015 zistila, že koreň maca môže pomôcť znížiť sexuálnu dysfunkciu u žien po menopauze, ktoré užívali antidepresíva.
Očakáva sa, že globálny trh s práškom Maca bude v období do roku 2028 zaznamenávať kumulovanú ročnú mieru rastu 9,86 %. K rastu dopytu prispieva hlavne zvyšujúce sa povedomie koncových zákazníkov o liečivých účinkoch prášku Maca.
Huba nazývaná Levia hriva je známa hlavne v ázijských krajinách, kde sa používa na konzumáciu aj liečebné účely. Obsahuje bioaktívne látky, ktoré majú priaznivé účinky na organizmus, najmä na mozog, srdce a trávenie.
Výskumy na zvieratách naznačujú, že huba Lion’s mane môže zlepšiť kognitívne funkcie. Ide napríklad o štúdiu z roku 2016, ktorá odhalila potenciál liečiť alebo predchádzať chorobám, ktoré spôsobujú zhoršenie kognitívneho zdravia, ako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba. Ďalšie potenciálne zdravotné benefity zahŕňajú napríklad zmierňovanie miernych príznakov úzkosti a depresie či potláčanie vzniku vredov žalúdka.
Spotrebitelia inklinujú ku konzumácii prírodných a ekologických potravín, čo je jeden z významných faktorov, ktorý by mal ovplyvniť používanie huby Lion’s mane v rôznych kategóriách potravinárskeho a nápojového priemyslu.
Ak aj vy zvažujete zaradenie výživových doplnkov bohatých na antioxidanty do svojej ponuky, ozvite sa nám. Ako výrobca výživových doplnkov radi odporučíme produkty pre vašu privátnu značku.