Označovanie výživových doplnkov má svoje pravidlá

Vedeli ste, že veta „Odporúčaná denná dávka sa nesmie prekročiť“ sa nesmie zmeniť napríklad na „Prosím, neprekračujte odporúčanú dennú dávku“? Legislatíva totiž stanovuje povinné texty, ktoré musia byť uvedené na etikete výživového doplnku. Zároveň existujú obmedzenia zo zákona, ktoré určujú, čo tam nemôžete uvádzať. Pozrime sa na to, ktoré to sú.

ETIKETA MUSÍ OBSAHOVAŤ TIETO INFORMÁCIE

Keďže sú v Európskej únii výživové doplnky regulované ako potraviny, musia spĺňať všeobecné pravidlá označovania potravín. Podľa smernice o výživových doplnkoch musia byť na obale uvedené tieto informácie:

  • odporúčaná denná dávka výrobku
  • upozornenie, že sa nesmie prekročiť odporúčaná denná dávka
  • vyhlásenie, že výživové doplnky neslúžia ako náhrada vyváženej stravy
  • upozornenie, že výrobok je potrebné skladovať mimo dosahu malých detí

Výživové doplnky a ich etikety musia byť v súlade aj s vnútroštátnymi právnymi predpismi. Preto je dôležité, aby ste sa informovali o požiadavkách platných v štátoch, v ktorých budete svoje produkty predávať. 

Podľa nariadenia o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom sa povinné informácie o potravinách sa uvádzajú v jazyku, ktorý je ľahko zrozumiteľný pre zákazníkov v tom členskom štáte, v ktorom potraviny umiestnite na trh. 

To znamená, že ak plánujete svoje výživové doplnky predávať v Taliansku, mali by ste mať texty na etikete preložené aj do taliančiny.

Príprava nového skladu

TOTO NA ETIKETE VÝŽIVOVÝCH DOPLNKOV NEUVÁDZAJTE

Naopak, etikety nesmú obsahovať tvrdenia, že daný produkt dokáže zabrániť, liečiť alebo vyliečiť choroby. To isté platí aj pre prezentáciu výživových doplnkov a reklamu na ne.

To znamená, že napríklad na etiketu kolagénu nemôžete uviesť tvrdenie, že produkt lieči zápal kĺbov. Takýto fakt môže byť uvedený len na obale lieku od farmaceutickej firmy. V prípade výživového doplnku je potrebná iná formulácia, napríklad „pomáha pri bolesti kĺbov“.

Pri označovaní, ponúkaní a reklame výživových doplnkov sa nesmie vyskytnúť ani žiadna zmienka, ktorá by vyhlasovala alebo implikovala, že vyvážená a rozmanitá strava nemôže vo všeobecnosti poskytovať primerané množstvá živín.

Jeden zo strojov v novej výrobnej hale

My zákazníkom vždy posielame špecifikácie toho, ktoré informácie musia byť uvedené na obale ich výživového doplnku. Je to súčasť nášho procesu výroby výživových doplnkov pre privátne značky. Viac sa o ňom dozviete v našom článku.

Kontaktujte nás

Tešíme sa na spoluprácu s vami. Ak nás chcete kontaktovať, vyplňte kontaktný formulár alebo sa obráťte na nášho obchodného zástupcu.